100TONSKI BLOK - NA ILIRSKOM KIKLOPSKOM ZIDU KOD NEUMSKOG GRADCA! EKSKLUZIVNO - jedan od najvećih megalita u regiji! (One of the largest megalithic blocks in frame of megalithic walls discovered near Neum)

KIKLOPSKI ZIDOVI NEUMSKOG ZALEĐA KRIJU NAJGOROSTASNIJE MEGALITSKE BLOKOVE U REGIJI, POGLEDAJTE OVAJ TEŽAK 100 PLUS TONA ;


Evo jedna ekskluzivna fotka na razotkriveni gorostasni megalitski blok koji je pažljivo postavljen na vrh ovog megalitskog ili bolje rečeno kiklopskog zida koji se nalazi u sklopu ilirskog megalopolisa - sustava integralnih gradina obrednog i naseobinskog karaktera na pojasu kod neumskog Gradca. Fotka ukazuje samo djelomično na dojmljivost dimenzionalnosti i volumena ovog bloka, no kad se nađete izbliza onda se tek uviđa o kakvom bloku kolikoj gorostasnosti i dimenzionalnosti se radi ovdje. Riječ je o izvorno golemom prirodnom okomitom sloju vapnenca gornjokredne starosti kojeg su domaći Iliri uz pomoć vještih tehnika prelomili iz svog izvornog okomitog položaja te ga pažljivo prevrnuli i položili na već postavljene manje (no svejedno velike) blokove u nižim redovima zida kojeg su izgradili na ovom gornjem dijelu brda. Inače uokolo ovog zida nastavljaju se redom ovakvi monumentalni kiklopski zidovi te na često mjesta postavljeni golemi zasebni blokovi kamena, koji su često i obrađivani. A prema keramici ovo sve, uključujući i navedeni najveći megalitski blok, ide u starost od čak 4000 godina tj.2000 god.pr.Kr, što ovo svrstava u najstarije kiklopske zidine od ogromnih blokova na ovim prostorima. Ovdje sam stavio samo ovu jednu ali vrijednu fotku budući da planiram uskoro objaviti i opširniji post priču o ovom cijelom lokalitetu i svemu onome što sam snimio in situ ovdje. Pa nastavite pratiti svakako ovaj portal fb i blog stranicu megalita Hercegovine. Puno pozdrava. (originalni tekst prenešen s fb str.)


Pogled od juga na najveći megalitski blok u okviru megalitskih zidina na čitavom širem prostoru, lokacija - Neumski Gradac (Look at the largest megalithic block in frame of megalithic wall, discovered near Neum in village Gradac)


Primjedbe