NOVO OTKRIĆE - ČUDESAN KIKLOPSKI ZID IZ POČETNIH METALNIH RAZDOBLJA (CCA 2000 god.pr.Kr) RAZOTKRIVEN KOD NEUMA! Discovery of the eneolithic-bronze age cyclopean wall near Neum (southern Bosnia and Herzegovina)

NAJAVA-EKSKLUZIVA! - novo OTKRIĆE 4000 godina starog monumentalnog kiklopskog zida kod Neuma!

(s fba)

- Štovani ljubitelji ilirskog naslijeđa, kroz ovih par fotki dajem ekskluzivnu kraću najavu jednog od posljednjih otkrića u zadnjih nekoliko mjeseci što su mi se dogodila gotovo totalno neočekivano na području Neuma, tj.njegovog zaleđa. Ovo otkriće gotovo posve slučajno dogodilo se nakon što sam se igrom slučaja zaustavio autom na jednoj dionici iznad Neuma, pri čemu sam izavši iz auta malo bolje poslikao bližu okolicu ceste i razgledao horizont, nakon čega sam ostao paf kad sam ugledao iz ultra guste vazdazelene vegetacije izvirujući vrh golemih kamenih blokova posloženih unutar pravog drevnog kiklopskog zida. A još veće iznenađenje nastupilo je dolaskom na samo lice mjesta ispred same zidine, gdje se ustvari radi o čitavom setu povezanih zidova i terasasto zaredalih monumentalnih platformi, pri čemu sam već prvotnim zagledanjem na sami zid i neposredno uz njega pronašao nevjerojatno obilje specifične i unikatne neumske eneolitsko-ranobrončanodobne keramike (često i ukrašene) koja odgovara Nečajno fazi Posuške kulture i prema karakteristikama posuda, posebice prema specifičnim i prepoznatljivim drškama te plastičnim aplikacijama s otiscima prstiju, kristalno jasno sugerira da su svi ovi čudesni kiklopski bedemi i kiklopske građevine napravljene u periodu otprilike 2300 - 1800 godina pr.Kr. - A sami zidovi isto su čudesni jer u njima na masi mjesta ima fino isklesavanih i posloženih golemih kamenih blokova, ponegdje i u poligonalnom opusu, što ponovno sugerira na nevjerojatnu činjenicu koju posjedujemo kao područje i dio Europe a to je da imamo jedne od najstarijih europskih monumentalnih kamenih građevina građenih od brojnih obrađenih i poligonalnih kamenih blokova, za čiju starost imamo brojne nepobitne dokaze, za razliku od recimo nekih primjera u Grčkoj i Italiji za koje ne postoje očiti dokazi njihove velike starosti kao što je unikatna i brojna keramika, a koja je ovdje prisutna doslovno u tonama. Ima toga još puno i puno, pa nek samo ove mrvice iz sveukupno snimljenih i razotkrivenih zanimljivosti posluže kao poziv da nastavite pratiti ovu fb.i blog str.megalita Hercegovine. L.pozdrav.

( O svim ostalim detaljima, točnoj lokaciji, sve ostale građevine na ovom lokalitetu, pronalasci i opisi, biti će u nekom od budućih opsežnijih članaka o ovom sajtu. Pozdrav.)

Ilirski kiklopski zid (4000 god.star) otkriven kod Neuma (Illyrian cyclopean wall 4000 years old - discovered near Neum)


Eneolitsko-ranobrončanodobna keramika, jedna od brojnih sličnih, nađenih na ovom lokalitetu





Primjedbe