ČUDESNI MEGALITI NEUMA! crtice novih otkrića - Amazing Neum megaliths and megalithic objects from prehistory

CRTICE IZ NAJSTARIJE EUROPSKE CIVILIZACIJE KOJA JE GRADILA MASOVNE KAMENE GRAĐEVINE, MEGALITSKI I KIKLOPSKI ZIDOVI STARI 4000 I VIŠE GODINA - S PODRUČJA NEPOSREDNOG NEUMSKOG ZALEĐA; 


 - Poštovani ljubitelji megalitske Ilirske baštine evo samo par crtica tj.par sličica od mnogobrojnih načinjenih (tisuće) fotki novootkrivenih megalitskih zidina i ustvari čitavih ranije nepoznatih megalitskih sajtova s područja neposrednog zaleđa Neuma unazad 3,4 mjeseca što sam otkrio i poslikao bio. Budući da samo iz tog perioda i od svih tih najnovijih otkrića imam preko 10 000 fotki, tu se mogu napisati desetci i desetci ogromnih i opsežnih članaka, za što će mi trebati dosta vremena pa zato sad želim samo svojevrsnu kratku najavu napravit od bar dijela toga svega što sam otkrio. Ono što mogu ovdje sa sigurnošću potvrditi i otkriti Vam, jest to da je za divno čudo i veliko oduševljenje, u najvećem broju slučajeva, tj.svih novih otkrića s ovog prostora, riječ o građevinama i monumentalnim kompleksima starim minimalno 3800 godina a što opet svrstava sve to u najstarije vidove europske civilizacije, one koja je gradila monumentalne građevine u velikim volumno-površinskim omjerima i udijelima. A još veća imponiranost dobiva se spoznajom da je i ovo sve što sam razotkrio samo jedan mali dio od sveukupno prisutnih sličnih ovakvih monumentalnih prapovijesnih građevina i kompleksa koje tek treba snimiti izbliza, ustvari u prevedenom smislu više od pola toga još je uvijek totalno netaknuto. I da stvar bude ponovno vrlo zanimljiva među razotkrivenim megalitskim strukturama i objektima tj.zidovima razotkrio sam masu sekcija s jasno vidljivim fino oklesanim ili obrađenim megalitskim blokovima, a koji su znači obrađeni i 1000 i više godina prije pojave upotrebe željeza na ovim prostorima, tj.prije željeznog doba, i to znatno prije. Između ostalog otkrio sam kolosalne do 4 i više metara duge super obrađene pravokutne blokove, otkrio sam obredne ulaze s golemim megalitima u funkciji dovratnika, otkrio sam dolmene, altare, arheoopservatorije, drevne arhajske kamene megalitske ili bolje rečeno kiklopske kuće, gorostasne kiklopske podzidove visine i do 5 metara, stepenaste piramide, masu arhajske pradrevne keramike, kameno oruđe a i oružje, nevjerojatne grobne gomile s kiklopskim temeljnim obzidom od golemih isklesanih blokova itd. Ima toga još masa i masa, ne mogu sve ovdje stići opisati, pa evo nek ovih par uvertira slikica bude poziv svima Vama da nastavite pratiti i gledati ovu fb.i blog stranicu. Lijepi pozdrav! (prenešeno s fba)


Kiklopski zidovi od mjestimično obrađenijih poligonalnih kamenih blokova, starost je procijenjena na cca 4000 godina, prema keramičkim ostacima kojih ima posvuda uokolo i na zidovima


Kiklopski zidovi i pronađena omanja ali moćna novooktrivena ilirska gradina u neposrednom zaleđu Neuma

Dio jednog čudesno razotkrivenog i totalno neočekivanog megalitskog objekta koji je u obliku kružne konstrukcije od impresivnog kiklopskog zida sa izgrađenim portalima i golemim dovratnicima, pri čemu podsjeća pomalo i na svojevrsni neumski Stonehenge a isto tako i na čuveni istarski Stonehenge - Mali Sveti Anđeo, no ovdje su ti megaliti i megalitski obzidi uistinu impozantni, s golemim blokovima, te stari najmanje 3600,3700 godina sudeći prema keramici koja se može pronaći ovdje. I da, ovo nije jedina ovakva mega - konstrukcija koja se nalazi na ovom predjelu.

Dijelovi neumskog Stonehenge-a, golemi uspravljeni višetonski i djelom obrađeni blokovi


Jedan od brojnih monumentalnih grobnih tumula sa specijalnim kiklopskim obzidom u temeljnoj stopi od dobro obrađenih golemih kamenih gromada - blokova. Ovo su jedinstveni prapovijesni spomenici u regiji, kakve pronalazimo samo na prostoru između Metkovića, ušća Neretve, Neumskog zaljeva i Popova polja do planine Žabe.


Primjedbe